Hoe onderhoud ik mijn houten snijplank?

Met deze handige tips gaat je snijplank vele jaren mee.
Of je nu een occasionele kok, een hobbykok of een professionele chef-kok bent, een goede snijplank is van onmisbare waarde bij elk type kok. Maar hoe zorg je ervoor dat deze jaren lang meegaat?
Hoe onderhoud ik mijn houten snijplank?

Schoonmaken

Na elk gebruik de snijplank zo snel mogelijk afspoelen of afwassen. Heb je er enkel brood of groenten op gesneden dan volstaat goed afspoelen. Heb je er vlees, gevogelte of vis op gesneden, dan raden we je aan om de plank toch schoon te maken met wat afwasmiddel en goed na te spoelen.

Plaats de snijplank absoluut niet in de vaatwasmachine. Zoals je misschien weet gaan hout en vocht niet goed samen. Een snijplank voor een uur in het nat laten zitten om dan op hoge temperatuur gedroogd te worden, vraagt om problemen. De kans dat je plank er krom of gebarsten uitkomt is heel groot.

Droog je snijplank na het afspoelen goed af met een propere keukenhanddoek en laat de plank vervolgens lang genoeg rechtop verticaal uitdrogen.

Onderhouden

Gebruik je de snijplank dagelijks dan raden we aan om ze iedere 2 maand grondig te reinigen en opnieuw te oliën. Bij minder intensief gebruik volstaat het om de 3 maand.

Reinigen doe je zo: Neem een halve citroen en pers deze uit boven de snijplank. Wrijf het sap goed open. Vervolgens neem je een handvol grof zeezout en wrijf je dit met keukenpapier goed open op de plank. Laat nu een kwartier intrekken. Tenslotte spoel je de plank grondig af met lauw water. Droog de plank goed af.

Herhaal voor de andere kant van de snijplank en vergeet ook de randen niet.

Is de snijplank helemaal gereinigd en voldoende lang gedroogd, dan kan je de plank nu een oliebadje geven om zijn mooie warme kleur terug te geven. Tevens krijgt de snijplank hierdoor een nieuwe beschermlaag tegen allerhande bacteriën. Gebruik het liefst snijplankolie. Wij gebruiken die van Walrus Oil omdat die maar 1 laag nodig heeft, maar je kan ook arachide-, walnoot-, druivenpit-, amandel- of lijnzaadolie gebruiken. Hier kan je wel meerdere lagen nodig hebben totdat de plank verzadigd is. Gebruik zeker geen olijfolie, want dan gaat je snijplank gaan plakken. Giet de snijplankolie over de plank en wrijf goed open. Gebruik liever te veel dan te weinig. Laat 24u intrekken en wrijf daarna de overtollige olie eraf. Laat helemaal opdrogen tot de plank niet meer vettig aanvoelt. Nu kan je ze gebruiken.

Herstellen

Elke houten snijplank zal na verloop van tijd groeven vertonen. Worden de groeven te diep en begint het je te storen? Dan kan je de snijplank ook afschuren totdat de groeven eruit zijn. Reinig eerst de plank en begin daarna met schuren bij korrel 320 en verfijn tot korrel 600. Voor de laatste korrel kan je de plank ook even lichtjes bevochtigen en laten opdrogen. De vezels zullen dan recht gaan staan en die kan je met de laatste korrel fijnschuren. Op die manier bekom je een superglad resultaat.

Als alle stofresten verwijderd zijn, kan je ze olien.

Kopen

Is je huidige snijplank onherstelbaar versleten? Ben je op zoek naar een professionele snijplank? Bekijk dan zeker onze prachtige handgemaakte snijplank Skadi.

Bezoek onze toonzaal
Nieuwsgierig hoe we onze meubels maken? Ontdek onze collecties en bezoek ons atelier met showroom in Lokeren, en leer zo onze ambacht en producten kennen. Laat ons iets weten en dan plannen we samen een afspraak in.